Hypofysetumor
 Brughoektumor
 Meningeoom
 Chordoom/chondrosarcoom
 Paraganglioom


Chordoom / chondrosarcoom

 

Wat is een chondrosarcoom?

Een chondrosarcoom is een kwaadaardige tumor waarvan de tumorcellen kraakbeen en geen bot vormen. Het chondrosarcoom is zeldzaam en groeit meestal langzaam. Het is één van de meest frequent voorkomende kwaadaardige bottumoren en komt zelden onder het tiende levensjaar voor. De tumor ontstaat in het bot zelf en is dus geen uitzaaiing van een andere vorm van kanker. De leeftijdspiek ligt tussen de 50 en 70 jaar.  Het chordoom lijkt erg op het chondrosarcoom en komt ook in de schedelbasis voor. 

 

Het ontstaan van een chondrosarcoom

Er zijn twee ontstaansvormen van het chondrosarcoom: de primaire vorm waarbij het chondrosarcoom direct in het bot ontstaat en een secundaire vorm waarbij al langer bestaande goedaardige kraakbeenafwijkingen die (centraal) in het bot (enchondromen) en langs (perifeer) het botoppervlak (osteochondromen) zijn gelegen, kwaadaardig ontaarden.  

 

De symptomen van een chondrosarcoom

Kenmerkend eerste klachten voor een chondorsarcoom/chordoom van de schedelbasis zijn dubbelbeelden. Dit komt meestal door (gedeeltelijke) uitval van de zesde hersenzenuw (de nervus abducens) die voor een deel van de oogbewegingen zorgt.Daarnaast kunnen andere klachten van hersenzenuwuitval, hoofdpijn, oorpijn, of loopstoornissen ontstaan. 

 

De diagnose

Op basis van de ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek zijn een aantal diagnostische onderzoeken nodig. Te weten een CT-scan en een speciale MRI. Dit MRI onderzoek kan tijdens en na contrasttoediening (dynamische en statische MRI) helpen het onderscheid tussen goedaardigheid en kwaadaardigheid te ondersteunen. Met weefselonderzoek door middel van een biopsie kan de gradatie worden onderscheiden.  

 

Wat zijn de behandelingen van een chondrosarcoom?

De behandeling bestaat uit chirurgie, hetgeen varieert afhankelijk van de gradatie en precieze uitbreiding van het chondrosarcoom. Chondrosarcomen zijn relatief ongevoelig voor chemotherapie en radiotherapie (bestraling) omdat chemotherapie en radiotherapie gevoelig is voor delende cellen en sterk bloedvatrijke cellen en dat is niet het geval bij een chondrosarcoom. Deze tumor groeit (deelt) langzaam. Vaak wordt daarom na de operatie het operatiegebied bestraald met een bijzondere vorm van bestraling: protonbestraling. Dit kan vanaf 2016 ook in Nederland gebeuren, tot dan moet u hiervoor naar het buitenland.